Spor EÚ a Číny o oceľové rúry: WTO sa postavila na stranu Bruselu

14.02.2015 Celý región

Ženeva 14. februára (TASR) - Čína porušila pravidlá medzinárodného obchodu, keď zaviedla na niektoré oceľové rúry z Európskej únie (EÚ) a Japonska antidumpingové clá. Oznámila to tento týždeň Svetová obchodná organizácia (WTO). Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Panel WTO pre riešenie sporov sa postavil na stranu EÚ a Japonska, ktoré podali na Čínu sťažnosť za to, že v roku 2012 zaviedla antidumpingové clá na bezšvové rúry z nerezovej ocele z týchto krajín. Podľa Bruselu a Tokia obišiel Peking stanovené procedúry a konal netransparentne. Ako prvé podalo sťažnosť Japonsko, a to ešte v decembri 2012. Neskôr v júni 2013 sa pridal Brusel.

Európska komisia (EK) rozhodnutie orgánu WTO privítala. "Dúfam, že Čína zareaguje na tento verdikt čo najskôr a obnoví férové obchodné podmienky pre producentov z Európskej únie," povedala na margo rozhodnutia orgánu WTO komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová. Čína, ktorá sa proti rozhodnutiu môže odvolať, uviedla, že má k verdiktu niekoľko výhrad, neoznámila však, ako bude ďalej postupovať.

Peking uvalil na bezšvové rúry z nerezovej ocele z Európskej únie približne 10-% clá potom, čo sa čínski výrobcovia sťažovali, že firmy z Európy a Japonska dodávajú produkty za príliš nízke ceny. Brusel neskôr uviedol, že v dôsledku zavedenia čínskych antidumpingových ciel hodnota vývozu oceľových rúr z EÚ do Číny prudko klesla.

Kauza oceľových rúr je pre Čínu ďalším stratovým prípadom v krátkom čase potom, ako minulý rok WTO rozhodla, že Peking porušil pravidlá o medzinárodnom obchode aj v prípade obmedzenia vývozu takzvaných prvkov vzácnych zemín. Tie sú kľúčové vo viacerých sektoroch hospodárstva, medzi nimi automobilovom, energetickom, zbrojárskom, ďalej v informačných technológiách či vo výrobe zdravotníckej techniky.
 

Vyberte región